Før medienes utvikling kunne man se hvordan de feiret halloween på TV i filmer, men etter medienes vekst kom skikken nærmere oss selv.
Jeg husker jeg hadde noen venninner i klassen min på gymnaset på 80-tallet som hadde vært utvekslingsstudenter i USA ett år. Det var kjempespennedne å høre om hvordan utvekslingsåret deres hadde vært. Alle fortalte om hvordan de hadde feiret "Thanks giving" og "Halloween", og for meg som da aldri hadde vært i USA var det kjempestort å høre om :) Det var en verden med en skikk fjernt fra meg selv.
Mange reagerer på at skikken halloween har kommet til Norge, og mange akker og stønner seg over denne "Amerikanske" tradisjonen. Sa noen Amerikansk?
Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden. I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet. Kilde: https://snl.no/halloween
Jeg godt første gangen det ringte på døren vår om kvelden 31.10. Skjønte ikke noe, og utenfor døren stod det to unger i 10 årsalderen og sa: "Knask eller knep" :) Jeg ikke kjøpt inn noe som ungene kunne få, og det beklaget jeg. Det gikk noen minutter før det ringte på igjen, og nye unger stod utenfor døren og sa: "Knask eller knep". Jeg ringte mannen min, og ba ham kjøpe en tvistpose på tur hjem :) Huspusen vår Svartfot likte slett ikke spøkelsesutkledde unger som kom på døren, og han pilte under senga for å legge seg.
På begynnelsen av 2000-tallet visste vi ikke mye om hvordan vi skulle gå fram når vi ikke ville ha besøk, og det gjorde nok heller ikke ungene. Etter 2-3 år med den nye halloweentradisjonen i Norge, ble det skriverier i aviser, lærerne snakket med elevene på skolen og foreldrene ble oppfordret til å snakke med ungene sine om regler for hvordan de skulle oppføre seg. Foreldrene ble oppfordret å gå sammen de minste ungene pga trygghet og sikkerhet. En ting var viktig å huske på. Det var at hvis utelyset var slått av øsnket ikke det huset besøk.
Jeg må ærlig innrømme at etter at det hadde ringt på døren den 10.gangen om ettermiddagen/kvelden var i hvert fall jeg lei av å åpne døren. Det hendte selvsagt at jeg glemte å slå av utelyset. Akkurat det skal ikke ungene lastes for, for det var min egen feil.
Jeg har aldri opplevd noe som helst negativt med ungene som kom på døren på halloween, og de ungene vi har fått besøk av har vært kjempesøte, høflige og takket pent for det de har fått opp i bøttene sine.
I kjølevannet av de første halloweenårene ble det skriverier i aviser fra huseiere hadde opplevd å få sprutet ned vinduer og dører med ketchup som et "knep" hvis de som bodde i huset ikke åpnet døren. Denne type atferd ble det fokusert mye på i media i ukene før neste halloween, og media oppfordret ungene til ikke å gjøre dette! Det er jo dessverre de ungene som finner på bøll som ødelegger for de andre ungene. Slik er det alltid.
Andre året det var halloween ringte det på døren to dager etter halloween. Utenfor stod det to jenter i 12 års alderen utkledd som spøkelser. Mannen min åpnet døren. Jentene sa: "Kansk eller knep". Mannen min sa: "Dere kommer jo to dager for sent", og jentene fortalte at de hadde vært på trening, og hadde ikke hatt tid til å gå rundt på selve halloween :)
En annen gang var det to nabogutter som ringe på døren, og sa "Knask eller knep". Mannen min var snartenkt, og sa: "Hva om jeg velger knep? Hva får jeg da"? Naboguttene ble tatt skikkelig på senga, og så kommer det spontant fra den ene: "Det vil du ikke vite" :)
Etter som årene har gått, og tradisjonen for halloween har begynt å sette seg for den oppvoksende generasjon, virker det som om det er unger fra 4-5 års alderen og opp til 12-13 års alderen som går rundt på halloween. Det er sjelden jeg har sett eldre unger som har stått utenfor døren. De yngste ungene har med seg foreldrene sine, men foreldrene står i bakgrunnen. I tillegg virker det som om ungene kun går i nabolaget.
De seneste årene har tradisjonen for private halloweenfester slått mer og mer rot. Flere og flere barnefamilier har halloweenfester hvor både voksne og ungene kler seg ut.
Selv om jeg personlig ikke er tilhenger av halloween, aksepterer jeg at skikken har kommet til Norge. Samfunnet vi lever i har forandret seg, Vi har fått verden, fremmede kulturer og fremmede skikker tettere inn på oss i dagliglivet.
Kjøper alltid inn et par twistposer slik at jeg kan gi ungene twist når de kommer på døren. Ungene takker så pent for det de får, og ungene er kjempesøte :) Jeg har vokst opp med julebukktradisjonen, og i romjulen gikk vi alltid julebukk til naboene våre.
Når det gjelder halloween har man to valg. Det ene er å bare akseptere at vi har fått en ny skikk i Norge, for så å gjøre det beste ut av det. Nummer to er å slå av utelyset samt trekke for gardinene slik at ungene ikke ringer på døren. Mange av de som kritiserer halloween begrunner dette med at ungene går rundt og tigger slikkeri fra andre mennesker. De aller fleste av oss har en eller annen gang gått julebukk i julen. Hva fikk vi da? Vi fikk sjokolade, marsipan, mandariner og julekaker i kurvene våre.
Årsaken til at jeg er tolerant til denne skikken, er fordi jeg har vokst opp med tanteunger, og har gammeltanteunger som har tatt i bruk halloweenskikken. Tanteungene mine har ført tradisjonen videre til sine egne unger, og mine tanteunger er heller ikke vant med halloweenfeiringen siden de er født på 80-tallet. De sier det er vanskelig å skjerme ungene sine fra denne markeringen, og jeg forstår dem godt.
I tillegg har jeg jobbet mye med unger, både gjennom yrket mitt som førskolelærer, lærer på ungdomsskolen og som pianolærer. Det er viktig for meg å ta ungene på alvor!
Jeg synes det er kjempekoselig å tenne talglys om kveldne, og jeg har sansen for orange lys og roser. Orange er en høstfarge for meg. Så hvorfor ikke pynte opp litt med enkel halloweenpynt i form av orange lys, søte gresskarfigurer og gresskarfigurer i glass å sette telys inni. Det er mer enn nok, og det gjør høstkveldene kjempekoselige :) Jeg pynter ikke leiligheten vår med dødningerhoder, for der går grensen min. Her i huset er det koselig halloweenpynt som gjelder.
Halloweenpynten skal få stå til søndag, for da er det "Alle Helgens dag". Tradisjonen i familien vår er å dra på graven til min far å tenne lys. Selv om far er i tankene mine hver dag, og jeg ofte er på graven hans og steller gravstedet, er det en kjempefin tradisjon å ha dager hvor vi kan minnes de som står oss nær som en gang var i blant oss <3
Halloweenpynten i vinduskarmen :)
Halloweenpynt på spisebordet :)
Denne halloweengresskaret i glass er beregnet til å sette telys inni, men jeg har valgt å ha leddlys inni glassgresskaret :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar