Når det kommer til kommunevalg er er vel kommunevalget mer personavhengig enn når det er stortingsvalg. Jeg tror kanskje på mindre steder f.eks. på bygda, har befolkningen et tett og nært forhold til ordføreren sin. Folk flest kjenner ordføreren privat, og ordføreren vet hvem befolkningen på stedet er.
Husker da Marvin Wiseth var ordfører for Høyre i Trondheim i flere år. Folk flest stemte jo på ham fordi de likte ham som person. Flere jeg har pratet med sier de stemte på ham, fordi de likte ham.
Likevel tror jeg kanskje at kommunevalg blir personlig kanskje er mer rådende på bygda enn i en stor by.
I år har jo det vært fokusert på Kirkevalget, og folk som er medlemmer av Den Norske Kirke har blitt oppfordret til å bruke sin stemmerett. I år er det mange av Kirkens ansatte som personlig har oppfordret til å stemme Åpen Folkekirke, fordi de ønsker en endring, og spørsmålet her er likestilling av vigsel mellom homofile/lesbiske og heterofile.
Jeg har selv flere venner fra da jeg var med i TenSingkor som har utdannet seg til prester, og jeg har organistvenner som jeg kjenner fra da jeg studerte musikk mastergrad og gjennom begravelsesspilling på tverrfløyta som alle har gått offentlig ut på sine facebookprofiler og bedt facebokkvennene stemme Åpen Folkekirke!
Skal kirka være en kirke for hele folket må det en endring til. I år virker det som om det var mye mer oppslutning på Kirkevalget enn tidligere år, og det er kjempebra at folket engasjerer seg :)
Jeg synes det er viktig å bruke stemmeretten man har til å gi sin stemme, og jeg mener at de som velger fra å avstå fra å stemme, ikke kan komme å klage på valgresultatene. De har jo ikke brukt rettigheten sin til å evt. forbedre det som skjer i f.eks. lokalpolitikken.
Det samme blir i en organisasjon/idrettslag hvor medlemmene oppfordret til å delta på årsmøte eller generalforsamling. Et årsmøte/generalforsamling er en unik måte til å få medbestemmelse over organisasjonsutviklingen, valg av styre osv. Dessverre viser det seg i det fleste organisasjoner/idrettslag at flesteparten i organisasjonen/idrettslaget kanskje aldri møter på årsmøtene/generalforsamlingene. Likevel er mange av de som ikke møter frem ivrige i å kritisere det som skjer innad i organisasjonen/idrettslaget. De har jo ikke vært med og stemt, og da mener jeg at de må godta valget og bestemmelsen som ble besluttet på årsmøtet/generalforsamlingen!
Jeg brukte min stemmerett ved Fylkes- og Kommunevalget i dag :)
Som medlem i Den Norske Kirke brukte jeg også stemmeretten min til å stemme der :)
Noe annet jeg har fundert litt på, er at folk sier "Borgerplikt" når man stemmer. Det er jo ikke en plikt vi har, men en rettighet vi har. Vi kan la være å stemme ved et Kommune- eller Stortingsvalg. Tenk på mennesker i mange land hvor de som uttaler seg om det politiske systemet kan risikere å bli drept for å si sine meninger. Slik har vi ikke det i Norge. De kan bli drept for ikke å stemme slik myndighetene vil. Derfor synes jeg ordet: "Borgerplikt" er et galt begrep. Man kunne heller kalle det "Borgerglede".
Håper dere mine kjære bloggvenner og blogglesere er fornøyde med Valget 2014 :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar